Landbouw en internationale handel

Deze studie, uitgevoerd door onderzoekers Gérard Choplin en Karin Ulmer in opdracht van de Coalitie tegen de honger, buigt zich over de uitdagingen die de internationale handel stelt aan onze voedselsystemen. De onderzoekers schetsen een breed politiek landschap waarin deze kwesties elkaar zowel op internationaal (WHO) als op Europees niveau kruisen. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar de Europese bilaterale en regionale vrijhandelsovereenkomsten die zich vermenigvuldigen, en dat in een context waarin de WHO het moeilijk heeft zichzelf te hervormen.
Handel kan uiteraard in elk land een positieve rol spelen bij het waarborgen van voedselzekerheid. Maar wanneer handel te sterk wordt gedereguleerd, zonder sociale of klimaatoverwegingen, wordt het een bedreiging voor het recht op voedsel en verergert het klimaatcrisissen. Uit de studie blijkt dat dit de weg is die al een halve eeuw wordt bewandeld.
Er bestaan alternatieven. En de Europese Unie heeft de nodige speelruimte om handel weer op het juiste pad te krijgen. In de studie worden er alternatieven voorgesteld die het werk van het middenveld kunnen inspireren. Een bijzonder nuttige studie dus met het oog op handelsuitdagingen zoals de onderhandelingen tussen de EU en Mercosur, het toezicht op de Economische Partnerakkoorden of de ontwikkeling van een Europees wetgevingskader voor duurzame voedselsystemen.